Abel Tasman Koor - Sebaldeburen  NL
Home. Info NL. Contact. Leden. Agenda. Foto's. Links. CD Info. Sponsors.
“The Fields of Athenry”  is een Ierse song en gaat over de grote hongersnood van 1845 - 1851 welke toen in Ierland heerste en dat toen nog bij het Britse rijk hoorde.
Het lied is nog niet oud, is geschreven (tekst en muziek) door Pete St. John, deze leeft nog.

De Ieren waren in vorige eeuwen noodgedwongen aardappeleters geworden. De protestantse Engelsen voerden een waar schrikbewind uit over de katholieke Ieren. Door confiscatie van Ierse landbouwgrond door de Engelse landadel, werden de Ierse landeigenaren gedwongen de hen daarna opgelegde pacht te betalen met landbouwproducten omdat ze het pachtgeld niet op konden brengen. Omdat aardappels de goedkoopste producten waren hielden ze die zelf en werd basisvoedsel nummer 1.
Deze oogsten gingen echter steeds verder achteruit door aardappelziekte. De Engelsen bleven niet alleen de graanoogsten in pikken, maar ook het vlees en de melkproducten.
De hongersnood (The Great Famine, ook wel Potato Famine genoemd) in Ierland was toen compleet en dat terwijl Ierland zeer vruchtbare landbouwgrond bezat en een heel geschikt klimaat voor landbouw. Hun oogsten waren voor die tijd eigenlijk overvloedig.

Er werd massaal geëmigreerd naar de VS om onder het schrikbewind en de hongersnood uit te komen. Wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich. Vaak op oude en ongeschikte schepen ging de reis naar Amerika. Bekend is dat ca 20 % de reis niet overleefde of stierf bij aankomst in New York. Zo rond 1850 bestond ca 25% van de bevolking van New York uit Ieren. Henri Ford (autofabrikant) en oud president J.F. Kennedy zijn hier nazaten van.
In 1840 leefden er ongeveer 8 miljoen Ieren in Ierland, begin 1900 nog maar 3,5 miljoen
Geen wonder dat het nog altijd leeft in Ierland.

Het lied “The Fields of Athenry” wordt gezien als het ultieme protestlied van de Ieren richting Engeland.
Ze zingen het uit volle borst voor aanvang van een rugby- of voetbalwedstrijd tegen dat land. Van de laatste wereldkampioenschappen voetbal zijn er legio voorbeelden van op You Tube te vinden en niet alleen van wedstrijden tegen de Engelsen.
Het is bijna een Nationale Hymne geworden.

De vertaalde tekst:

Bij een eenzame gevangenis muur                                         Een van de mooiste versies van dit lied
Hoorde ik een jong meisje roepen                                         wordt gezongen door Paddy Reilly,
“Micheal, ze hebben je meegenomen,                                   een Ierse ballade - folk zanger.
Want je stal Trevelyan’s koren.                                             Op You Tube te vinden, klik maar hier.
Zodat de jongens die de morgen zouden zien
Nu ligt een gevangenen schip te wachten in de baai.

Refrein:
Laag liggen de velden van Athenry
Waar we eens wachten op vliegende vrije vogels
Onze liefde was als op een vleugel
We hadden dromen en liedjes om te zingen
Het is zo eenzaam rond de velden van Athenry.

Bij een eenzame gevangenis muur
Hoorde ik een jonge man roepen:
Niets telt Mary als jij maar vrij bent
Tegen de honger en de Kroon
Ging ik rebelleren, ze sloegen mij neer.
Nu moet jij ons kind groot brengen in waardigheid.

Refrein:

Bij  een eenzame kademuur
Wacht ze op een laat vallende ster.
Tot het gevangenen schip uitzeilt tegen de lucht
Ze zal  wachten, hopen en bidden
Voor haar liefste in the Botany Bay *
Het is zo eenzaam rond de velden van Athenry

* Botany Bay was de aankomst baai in Australië voor “Gevangenen schepen”.
Er is ook een lied van “Botany Bay”, heel bekend in Australië en prachtig gezongen tijdens   een optreden van Andre Rieu aldaar door  de Australische sopraan Mirusia Louwerse.

Voor de boekenwurmen onder ons, er bestaat een prachtige roman over dit onderwerp,
geschreven door: Brendan Graham,  “Sneeuwwitte bloem”.
Het is o.a. te leen in de Bibliotheek.
                                                                                                                                        Anne
                                                                                                                                    april 2017