Abel Tasman Koor - Sebaldeburen  NL
Home. Info NL. Contact. Leden. Agenda. Foto's. Links. CD Info. Sponsors.
Wiet over ‘n Lied

Rivers of Babylon
In de Nederlandse Nationale Hitparade stond dit lied in 1978 maar liefst 9 weken op
nummer één en werd met bijna 400.000 verkochte exemplaren de best verkochte single.
In Nederland is nogal wat verwarring ontstaan over dit lied, vooral ook omdat de bekendheid voor een deel te danken was aan de Arubaan Bobby Farrel, alias Boney M.  die jaren later in Nederland is gaan wonen.

De oorsprong van het lied ligt echter in Jamaica waar de reggae-
groep “The Melodians”  de single Rivers of Babylon in 1970 uitbracht.
Het lied was geschreven en uitgevoerd door Bent Dowe en
Trevor Mc Naughton. Het werd toen echter geen echte hit.
Een versie van de originele uitvoering is gebruikt als titelsong
voor de film “The Harder They Come” uit 1972.

Nadat de Duitse discogroep Boney M. in 1978                                                                                  het nummer coverde, kwam ook de versie
                                                                                    van The Melodians voor 1 week binnen in de                                          Nationale Hitparade.
                                                                        De band werd in 1972 opgericht door
                                                                                  producer Frank Farian en bestond uit van                                                                                    afkomst Caribische artiesten uit Engeland,
                                                                           Duitsland en Nederland: de zangeressen
                                                                                   Marcia Barret en Liz Mitchel, model Maizie                                                                                      Williams en vanaf 1976 ook dj Bobby Farrel.
Hij werd aan de groep toegevoegd om zijn opmerkelijke dansstijl en bepaald niet om zijn zangstem. Alle platen van de band zijn ingezongen door de producer zelf, Frank Farian.
   Bobby Farrel verliet de groep van 1982 - 1985 en vanaf 1986 was de band meer uit elkaar dan  bij elkaar. In 1989 kwam er definitief een einde aan.
In 1992 begon Farrel met een eigen groep:   “Boney M Featuring Bobby Farrel”.
 In 2006 trad hij 0.a. twee keer op met de Toppers in de Amsterdam Arena.
   Hij was getrouwd met een Yoegoslavisch fotomodel waarvan hij in 1994 scheidde i.v.m.  onenigheid over de eigendomsrechten van de naam Boney M. Ze hadden één dochter, Zanillya.
Hij is gestorven in St. Petersburg - Rusland, tijdens een tournee met zijn band en was, ondanks  alle roem en glory in het verleden, op dat moment straatarm.
Na de dood van Bobby Farrel in 2010 keerde de single nog voor 1 week terug in de
 Nederlandse Single Top 100.
  Liz Mitchel           Maizie Williams          Marcia Barret                             Bobby Farrel

Rivers of Babylon

Het karakter van dit lied vloeit voort uit de letterlijk overgenomen tekst van Psalmen uit
de bijbel. Het bevat stukken uit
Psalm 137:1 en Psalm 19:14 of 19:15
Het betreft de Joden in ballingschap die aan de rivieren in Babel weemoedig terugdenken aan
hun vaderland
De (beetje vrije) vertaling:

Bij de rivieren van Babylon
Daar zaten wij
Ye-ah, we huilden
Toen we aan Zion dachten.

Bij de rivieren van Babylon
Daar zaten wij
Ye-ah, we huilden
Toen we aan Zion dachten